Ehkäise lemmikkisi karkaaminen uutena vuotena!

Joka vuosi sadat koirat karkaavat omistajiltaan säikähdettyään rakettien pauketta. 

Seuraamalla Etsijäkoiraliiton vinkkejä voit ehkäistä koirasi karkaamisen.

Kissasi karkaamisen ehkäiset helposti pitämällä kissasi sisällä aattoiltana.

Kadonneista ja löytyneistä eläimistä ilmoitetaan usein sivustolla www.karkurit.fi.

Myös sosiaalinen media on osoittautunut hyvin tehokkaaksi apuvälineeksi kadonneiden etsimiseen.

Esimerkkinä Facebookin kadonneet ja löydetyt eläimet -ryhmä, jonka avulla moni lemmikki on päässyt takaisin kotiin.

 

Vinkkejä 27.12.-30.12.

 • Ryhdy varotoimiin jo nyt. Vaikka ilotulitteita ei vielä saisi ampua, näin kuitenkin tapahtuu.
 • Hanki koiralle valjaat tai kaulapanta, josta se ei pelästyessään voi riuhtaista itseään irti.
 • Älä pidä koiraa irti aidatullakaan pihalla näinä aikoina, kun ilotulitteita ammutaan. Pelästyessään koirat hyppäävät korkeankin aidan yli.
 • Ota talteen Etsijäkoiraliiton neuvontanumero 040 724 8614 ja tutustu karkurit.fi-verkkopalveluun, jossa voi jakaa ilmoituksia kadonneista ja havaituista lemmikeistä.
 • Selvitä, mihin paikkakunnallasi viedään löytöeläimet. Ota numero talteen.
 • Ota lemmikistäsi talteen haju, esim. karvaa, panta, tms. Laita se puhtaaseen pussiin tai purkkiin. Jos sinulla on useita koiria, tämä on erityisen tärkeää. Jos koira karkaa ja tarvitset Etsijäkoiraa, Etsijäkoira tarvitsee karkurista yksilöllisen hajun.
 • Jos koirasi on hyvin paukkuarka, mieti, voisitko viettää uutta vuotta jossain maaseudun rauhassa, jossa ilotulitteita ammutaan vähemmän.
   

Vinkkejä uuden vuoden aattoon

 • Ulkoiluta koirasi ennen klo 18 ja seuraavan kerran reilusti jälkeen puolen yön.
 • Älä jätä koiraasi yksin illalla.
 • Ole erityisen tarkka kulkiessasi ovista, ettei koira pääse livahtamaan.
 • Älä pidä koiraa irti aidatullakaan pihalla.
 • Pidä kotona päällä radiota tai televisiota ja vedä verhot eteen.
 • Jos sisätiloissa oleva lemmikki on peloissaan, jätä pelko huomiotta ja käyttäydy neutraalisti.
 • Älä koskaan ota koiraa mukaan seuraamaan ilotulituksia.
 • Paukkuarkaa koiraa pelottaa myös ruudin haju, jonka se yhdistää ilotulitteisiin. Karkaamisvaara ei ole ohi pariin päivään, vaikka ilotulitteita ei enää ammuttaisikaan.

Vinkit karkaamistilanteisiin

Etsijäkoiraliiton puhelinneuvonta antaa neuvoja, miten karkuri saadaan parhaiten kotiin. Usein neuvonta auttaa, ja ohjeita noudattamalla karkuri saadaan kotiin, kun pauke on loppunut.

Etsijäkoirat eivät lähde etsintöihin uuden vuoden yönä.  Koirat lähtevät töihin tapausten kiireellisyysjärjestyksessä ja koirien saatavuuden mukaan uuden vuoden päivästä eteenpäin.

Vinkit karkaamistilanteisiin

1. Älä etsi karkuria suurella porukalla. Se pelottaa karkuria.

1. Joku perheenjäsen voi jäädä karkaamispaikalle tai jätä katoamispaikalle oma vaatteesi ja herkkupaloja. Koira saattaa palata sinne, kun pauke loppuu. Jonkun on syytä olla kotona, sillä koira löytää usein kotiin. Kotiin palaamista voi helpottaa tekemällä sinne hajujälkeä omistajan hajulla tai ruokajäljellä (esim. vetämällä maassa sukkahousuja, joissa on herkullista märkäruokaa).

2. Kotipihalla tai katoamispaikalla kannattaa grillata esimerkiksi kertakäyttögrillillä. Grilli levittää ruoan tuoksun ja rauhoittaa koiraa.

3. Ilmoita koirasta mahdollisimman laajasti: www.karkurit.fi, kuntasi löytöeläintalo, lyhtypylväät, lähitalot jne. Laita ilmoitukseen valokuva tai kuvaus koiran ulkonäöstä ja omat yhteystietosi. Huom! Älä laita koiran nimeä. Nimellä huutelu pelottaa stressaantunutta koiraa.

4. Jos et ole ennen uutta vuotta ottanut talteen koiran hajua, tee se nyt siltä varalta, että Etsijäkoiraa tarvitaan. Hajuksi käy esimerkiksi koiran kaulapanta, makuualusta, lelut tai hoitovälineet. Säilö hajut puhtaaseen lasipurkkiin tai muovipussiin.

5. Jos näet karkurin, yritä rauhoittaa alue ja toimi mahdollisimman rauhallisesti. Houkuttele koira luoksesi äänellä, leikkimällä tai herkkuruoalla. Älä huuda tai juokse koiran perään, vaan pyri saamaan se tulemaan luoksesi.

6. Koulutetut Etsijäkoirat ovat läpikäyneet pitkän koulutuksen ja testit. Älä anna etsintätehtävää testaamattomalle koiralle. Karkulaiselle rakkaan kaverikoiran voi ottaa mukaan kävelemään karkaamispaikalle tai tekemään hajujälkeä takaisin kotiin.

7. Karkulaisen havainneiden ihmisten ei yleensä kannata yrittää ottaa sitä kiinni, vaan ilmoittaa havainnosta heti eläimen omistajalle tai Etsijäkoiraliitolle.

8. Etsintää ei pidä lopettaa epätoivoisena muutaman päivän päästä, sillä karkulaisia on saatu kotiin pitkienkin aikojen päästä.


Lähde:
Etsijäkoiraliitto